Wegen in Nederland

De wegenkaart van Nederland is veelzijdig, met geavanceerd lucht-, zee- en riviertransport, spoorverbindingen en een uitgebreid wegennet.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederland een actieve handelspartner is met vele landen en dat de transportsector zich uitstrekt over vele landen over de hele wereld. Dankzij deze infrastructuur wordt het land door velen de "toegangspoort tot Europa" genoemd.

Het vervoerssysteem in Nederland

Een van de kenmerken van Nederland is het uitgebreide wegennet, dat lucht-, land-, zee- en rivierverbindingen omvat. Zij worden alle gebruikt voor personen- en vrachtvervoer, beschikken over een goede infrastructuur en hebben ruimte voor verdere ontwikkeling. 

Luchtverkeer

Luchtverkeer

KLM, een van de top 7 luchtvaartmaatschappijen in de wereld, heeft bijna 100% controle over het luchtverkeer. De belangrijkste luchthaven van het land is Schiphol, gelegen op 10 kilometer van Amsterdam. Het is gebouwd volgens de hoogste veiligheidsnormen en heeft een goede infrastructuur. Het heeft een speeltuin, cafetaria, restaurantcomplexen, gebedsruimten, geldwisselkantoor enz.

Schiphol neemt het grootste deel van het vracht- en passagiersverkeer voor haar rekening. Meer dan 65% van de vracht passeert via deze luchthaven voor verder vervoer over de weg naar de bestemming in Nederland. Jaarlijks passeert ruim 700.000 ton vracht via Schiphol, waarmee de luchthaven voor deze parameter in de top 10 van de wereld staat.

Naast de hierboven besproken luchthaven zijn er nog een twintigtal andere luchthavens in het land. Op de tweede plaats komt Zitinghoven, gelegen bij Rotterdam. Het nadeel is dat het meer gericht is op passagiersverkeer en communicatie met een klein aantal steden. Het is dus Schiphol dat het zwaarst wordt belast.

Zee- en riviervaart

Nederland heeft een uitgebreid watertransportsysteem. De koopvaardijvloot van het land telt meer dan een half duizend schepen van uiteenlopende bestemming, waarmee Nederland tot de top drie van de EEG behoort en tot de top 20 van de wereld. Bijna een derde van de vloot wordt ingenomen door tankers, en het totale volume van de vervoerde vracht bedraagt ongeveer 250 miljoen ton.

Zee- en riviervaart

Rotterdam, vlakbij de Noordzee, is de belangrijkste haven met uitstekende vervoersverbindingen. De totale lengte van de waterwegen bedraagt meer dan 3.500 kilometer. Dit werd bereikt door de aanleg van een ingewikkeld systeem van kanalen en waterwegen om het met het achterland en de Noordzee te verbinden.

Voor de ontvangst van schepen in de hoofdstad zijn talrijke aanlegplaatsen aangelegd, met een totale lengte van ongeveer 40 km. Bijna 50% daarvan wordt gebruikt om zeeschepen te ontvangen. De haven van Amsterdam is grofweg verdeeld in twee delen: het oude en het nieuwe. Het nieuwere gedeelte heeft een betere infrastructuur en kan schepen met een grotere tonnage ontvangen.

De belangrijkste haven van Amsterdam is gericht op het vervoer van volumineuze goederen, namelijk:

  • olie en olieproducten - tot de helft van de omzet;
  • steenkool en erts - tot 15%;
  • Graan en meststoffen - tot 15%.

Als vervoersknooppunt is de aanvullende haven iets minder belangrijk, omdat deze gericht is op het vervoer van stukgoederen, b.v. veevoeder, oliën, enz.

Naast de zee beschikt Nederland over een goed ontwikkeld binnenvaartnetwerk, met een lengte van ruim 4,3 duizend kilometer, waarvan ongeveer 850 riviertrajecten. Belangrijke rivieren die voor de scheepvaart worden gebruikt zijn de Maas, de Rijn en de Schelde. Een van de belangrijkste kanalen is het Nordsee-kanaal, dat in 1876 werd aangelegd en de Nederlandse hoofdstad met de Noordzee verbindt.

De belangrijkste functie van de binnenvaart is het vervoer van goederen binnen het land, en het totale volume van dit vervoer bedraagt ongeveer 15-20% van het totaal. Tot de belangrijkste vervoerde goederen behoren landbouwproducten, aardolie, bouwmaterialen, diverse soorten metaal en brandstoffen.

Spoorwegdiensten

Even belangrijk voor het vervoer van goederen in het land zijn de Nederlandse spoorwegen, die een totale lengte hebben van ongeveer drieduizend kilometer. Het voordeel is de elektrificatie van ongeveer 2,4 duizend km, waardoor het personen- en goederenvervoer toegankelijker wordt.

Het spoorvervoer in het land wordt gecontroleerd door ProRail, dat vergunningen verleent aan verschillende exploitanten om gebruik te maken van de spoorwegen. Enkele van de grootste spoorwegmaatschappijen in het land zijn Arriva, Sintus, Veolia en Connexion.

De spoorwegen spelen een sleutelrol bij het vervoer van personen en goederen voor diverse doeleinden. De totale hoeveelheid goederen die over het spoor wordt vervoerd bedraagt ongeveer 70 miljoen ton en het aantal vervoerde passagiers meer dan 350 miljoen. Containervracht wint de laatste tijd aan populariteit.

De spoorwegen van het land hebben het voordeel van een intelligent ontwerp en uitgebreide vertakkingen. Treinen kunnen snelheden tot 120 km/u halen. Een bijzonder kenmerk is ook de aansluiting van spoorlijnen op verschillende plaatsen en hun verbinding met Duitsland en België. 

Wegennet als onderdeel van het Europese netwerk

Kaart van autosnelwegen

De wegen in Nederland zijn een belangrijke verkeersader voor het vervoer van goederen. Zij bestrijken een totale afstand van meer dan 120.000 km, waarvan ongeveer 2% autosnelwegen en 2,5% autowegen. Meer dan een miljoen vrachtwagens zijn betrokken bij het vervoer van goederen door het hele land.

Interessant is dat meer dan 30% van alle vrachtwagens die de grenzen van Nederland en andere EU-landen overschrijden, uit Nederland afkomstig zijn. Een van de redenen hiervoor is de lage kostprijs van het vervoer, die te danken is aan de sterke concurrentie en het beleid van niet-inmenging door de overheid.

Dankzij het uitgebreide netwerk heeft het wegvervoer een grote voorsprong op het spoorvervoer wat vrachtvolumes betreft. Gemiddeld wordt 330% meer vracht over binnenwateren vervoerd dan per spoor. Binnenlands vervoer is goed voor 75% van het totale vervoersvolume. 

Belangrijk

De dichtheid van de Nederlandse wegen is een van de hoogste in vergelijking met andere landen in de EU. Het land ligt in dit opzicht ver voor op Frankrijk en Duitsland. Het hoofdwegennet is wat lengte betreft vergelijkbaar met het VK.

Interessant is dat de Nederlandse autoriteiten het toenemende verkeer in de steden actief bestrijden en aandacht besteden aan fietspaden. Hun lengte bedraagt meer dan 35 000 km. Bovendien wordt er actief naar gestreefd de snelheid van het verkeer te verlagen, tot 30 km/u.

Bij de organisatie van het vrachtvervoer moet rekening worden gehouden met de subtiliteiten van de kilometerheffing voor vrachtwagens in Nederland. Grote vrachtwagens van 12 ton of meer die door Zweden, Denemarken of de Benelux-landen rijden, moeten bijvoorbeeld het Eurovignet kopen. Deze "pas" wordt afgegeven voor verschillende tijdsduren - van één dag tot één jaar.

eurovignet

De AGES-terminal wordt gebruikt voor de betaling door het trucknummer, het aantal assen en andere gegevens in te voeren. Na de transactie wordt een ontvangstbewijs afgegeven waarmee men de tolhuisjes op de weg kan passeren. De kosten van vignetten worden periodiek herzien en zijn afhankelijk van een aantal parameters - naleving van milieunormen, verwerkingstijd en het aantal assen.

Een vrachtwagen die aan Euro 2-6 voldoet en vier of meer assen heeft, zou bijvoorbeeld vanaf 8 euro per dag of 1 250 euro per jaar moeten betalen. Ter vergelijking: voor een Euro 0-voertuig met vier of meer assen zouden de kosten hoger liggen, namelijk op 1 550 euro.

Wegnummering

Er is een handig nummeringssysteem voor gemakkelijke oriëntatie op de wegen van Nederland. Met name de snelwegen zijn genummerd als "A1". De belangrijkste zijn:

  • A1 - Amsterdam - grens met Duitsland;
  • A2 - Amsterdam - grens met België (via Utrecht);
  • A4 - Amsterdam - grens met België (via Schiphol);
  • A5 - Hofdorp - Amsterdam;
  • A7 - Zanstad - grens met Duitsland;
  • A10 - ringweg;
  • A12 - Den Haag - grens met Duitsland;
  • A16 - Rotterdam - grens met België, enz.

Wegnummering

De wegen in Nederland zijn ingedeeld in veiligheidscategorieën. Zij kunnen ontworpen zijn voor zwaar verkeer, behoren tot de gebiedsontsluitingswegen met lage snelheden of afzonderlijke delen van het wegennet met elkaar verbinden. 

Zij worden naar type onderverdeeld in autosnelwegen (A), waarvan er enkele hierboven zijn beschreven, autowegen (N) met drie nummers en regionale aanvoerwegen. Binnen de bebouwde kom worden de wegen genummerd in de vorm van een Engelse kleine letter met drie cijfers en in een speciale rechthoek met een halfronde boven- en onderkant, b.v. S 101.

Kwaliteit van het wegdek

De wegen in Nederland zijn van hoge kwaliteit en vrijwel vrij van gebreken. Er zijn veel handige overstappunten en een goede infrastructuur. Vanwege de frequente regenval wordt de voorkeur gegeven aan poreus asfalt, waardoor plassen worden vermeden en het risico van aquaplaning wordt beperkt wanneer een wiel een diepe plas raakt. 

Kwaliteit wegdek

Er zijn geen kuilen op de wegen. Een van de redenen is dat plastic wegreparaties in Nederland gebruikelijk zijn en veel geld kunnen besparen op werkzaamheden. Sterker nog, in 2021 zal er een industriële productie zijn van wegen die volledig van dit materiaal zijn gemaakt. De bijzonderheid van het materiaal is dat het drie keer langer meegaat en dat wegen drie keer sneller worden aangelegd.

Als er kuilen ontstaan, melden de burgers dit onmiddellijk aan de autoriteiten en worden de wegen onmiddellijk gerepareerd. Een groot pluspunt zijn de vele geluidsschermen die zijn geplaatst op de wegen in de buurt van woonwijken.

De eigenaardigheden van de wegen in Nederland zijn onder andere:

  • Als er een file is, is er altijd een vrije rijstrook aan de linkerkant van de snelweg en niemand neemt die in.
  • Politieagenten zijn zeldzaam, want flitspalen en snelheidsbegrenzers doen het meeste werk voor hen.
  • Parkeren in alle steden is betalend, dus u moet op tijd betalen.
  • Het is niet mogelijk om ergens op de snelweg te stoppen, aangezien de rechterrijstrook gereserveerd is voor noodgevallen.
  • De wegbreedte is voldoende om comfortabel te rijden, maar smalle wegen zijn niet ongewoon.

Conclusie

 Wegen in Nederland

Het wegennet in Nederland wordt perfect aangevuld door lucht-, zee-, rivier- en spoorverbindingen.

Dit biedt uitstekende voorwaarden voor de ontwikkeling van het vrachtvervoer in het land en neemt een van de sleutelposities in op het gebied van het goederenvervoer door Europa. Bovendien blijft de Nederlandse regering de infrastructuur ontwikkelen om de best mogelijke voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling van de economie van het land.

Rating: 1
Total estimates: 1 Comments: 0 Views: 103
Article writer: Anatoliy Gorobcov / Date of publication: 18-12-2021 / Updated: 18-12-2021
Comments
Leave a Reply
Overall assessment: